Araştırmacılar aynı yöntemi vücudun diğer hücrelerine uygulayarak yaşlanmaya bağlı diyabet, kalp ve nörolojik hastalıklara çözüm bulmayı umut ediyor.
eLife bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, cilt yenilemek için bulunan teknoloji, yıllar önce Dolly isimli koyunun klonlanmasını sağlayan tekniğe dayanıyor.
90’lı yıllarda Roslin Enstitüsü bir koyunun yetişkin meme bezi hücresini embriyoya dönüştürmek için bir yöntem geliştirmişti. Amaç, embiriyonik insan kök hücreleri oluşturmaktı. Bu, daha sonra Dolly isimli koyunun klonlanmasına imkan sağlayacaktı.
Bu teknik 2006 yılında Kyoto Üniversitesinde IPS adı verilen yöntemle basitleştirildi. IPS yöntemiyle yetişkin hücrelere yaklaşık 50 gün boyunca kimyasal madde enjekte edilerek bu hücreleri kök hücrelere dönüştüren genetik değişiklik sağlandı.
Cambridge Üniversitesi Babraham Enstitüsü ise yeni çalışmasında 53 yaşındaki deri hücresi üzerinde IPS tekniğini kullandı. Kimyasal verme süresini 12 günle sınırlı tutan araştırmacılar, hücrenin embriyonik kök hücreye dönüşmediğini ancak 23 yaşında gibi görünen ve davranan gençleşmiş hücrelere dönüştüğünü saptadı.
Araştırma ekibi, yöntemin geliştirilmesi halinde insan vücudundaki yıpranmış hücrelerin daha genç hücrelerle değiştirilebileceğini ve böylelikle bazı hastalıklara çözüm bulunabileceğini düşünüyor.
Bu tekniğin halihazırda IPS yönteminin kanser riskini artırması nedeniyle klinik olarak kullanılamayacağını belirten araştırmacılar, daha güvenilir bir yöntem bulunabileceği konusunda umutlu.
BBC‘ye konuşan araştırma ekibinin başkanı Profesör Wolf Reik insanların yaşlandıkça daha sağlıklı kalması için bu teknikten büyük fayda umduğunu söylüyor.