british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 09/09/2021

İngiltere “Geri İtme Taktiği” Kullanmayı Planlıyor

Adının açıklanmasını istemeyen hükümet yetkilisi, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, sınır kuvvetleri personelinin, tekneleri kendi sularından uzaklaştırmak için, eğitileceğini belirterek, hükümetin geri itme taktiğiyle ilgili potansiyel fikir üzerinde anlaşmaya varmasına rağmen, operasyonel detayların hala kesinleşmediğini söyledi.

Yetkili, geri itme taktiğinin yalnızca çok kesin, dar koşullarda ve güvenli görüldüğünde uygulanacağını da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanı Priti Patel, dün G7 İçişleri Bakanları Toplantısı kapsamında, göçmen krizini görüşmek üzere Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’le bir araya gelmiş ancak iki taraf herhangi bir yeni önlem üzerinde anlaşmaya varamamıştı.

Toplantının ardından bazı gazeteler, İngiliz hükümetinin, sınır kuvvetleri personeline tekneleri geri çevirme izni vermeyi düşündüğünü yazmıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin’in de İngiliz mevkidaşı Patel’e yazdığı mektupta, tekneleri Fransız kıyılarına geri itme taktiklerinin tehlikeli olacağı konusunda uyardığı kaydedilmişti.

Bu hafta şimdiye kadar 1500’den fazla göçmen, İngiliz Kanalı’nı tekneyle geçmiş ve İngiliz hükümeti de insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için elindeki her olası taktiği kullanacağını bildirmişti.

Fransa Karşı Çıkıyor?

Geçtiğimiz Salı günü Birleşik Krallık Sınır Muhafaza Gücü’nün aylardır, belli koşullarda göçmen teknelerini geri çevirmek üzere tatbikat yaptığı ortaya çıktı.

Hükümet kaynakları BBC’ye bu konudaki son tatbikatın hava durumuna bağlı olarak birkaç gün içinde yapılabileceğini söylediler. Bu da İngiltere’nin bu planı pratik, güvenli ve yasal olduğundan emin olduğu durumlarda kullanmaya çok yakında başlayabileceği anlamına geliyor.

Fakat Fransa, göçmen hakları savunucularının da eleştirdiği bu planın meşruiyetini sorguluyor. Fransa bunun, denizde hayati tehlikeyle karşı karşıya olan herkesin kurtarılması gerektiğini söyleyen uluslararası deniz hukuku kurallarının ihlali olduğu görüşünde.

İngiltere hükümetinin hukuk danışmanları ise tekneleri geri çevirmenin belli koşullar altında yasal olabileceği kanaatinde, ama bu koşulların ve durumların neler olacağını açıklamış değiller.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, sert bir tweet atarak Fransa’nın deniz hukukunu çiğneyen hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceğini söyledi.

“Birleşik Krallık taahhütlerini yerine getirmeli. Mevkidaşım Priti Patel’e (İngiltere İçişleri Bakanı) açıkça söyledim. Ülkelerimiz arasındaki dostluk bakanlıklarımız arasında işbirliğini baltalayan keskin tavırları haketmiyor” dedi.

Fransız bakan ayrıca İngiltere’nin, sınır muhafaza devriyelerini iki misline çıkarmak gibi ek önlemlerine karşılık Fransa’ya 54 milyon sterlini aşan bir meblağ ödemeyi kabul ettiği bu yılın başlarındaki anlaşmaya atıf yaparak İngiltere’yi mali şantaj yapmakla suçladı.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, göçmen tekneleri durdurulmazsa bu meblağı ödemeyeceklerini söylemişti.

Yılda 12 bin 600 mülteci geldi

Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye girmeye çalışan göçmenlerin sayısı giderek artıyor. Sadece bu hafta başından bu yana 1500 kişinin teknelerle İngiltere’ye geçtiği bildiriliyor.

Bu yılın başından beri Manş Denizi’ni geçenlerin sayısı ise 12 bin 600.

Manş Denizi dünyanın en tehlikeli deniz yollarından biri. Çoğu göçmen dünyanın en yoksul ve en istikrarsız ülkelerinden geliyor ve çoğu da İngiltere yetkilileri tarafından kurtarılır kurtarılmaz iltica başvurusu yapıyor.

Hükümet daha önce Manş Denizi üzerinden kar amacıyla insan kaçakçılığı yapan organize suç şebekelerini çökertmekten bahsetmişti.

Perşembe günü Başbakanlık’tan yapılan açıklamada kamuoyunun hükümetten bu konuda adım atmasını beklediği, hükümetin de bu adımları attığı kaydedildi.

Manş Denizi’ndeki göçmenler hangi kurallara tabi?

  • Eğer göçmenler İngiltere sularında bulunurlarsa büyük ihtimalle İngiltere limanlarından birine götürülüyorlar
  • Uluslararası sularda iseler İngiltere, Fransa yetkilileriyle işbirliği içinde onları nereye götürmek gerektiğine karar veriyor
  • İki ülkenin de belirlenmiş arama kurtarma bölgeleri var
  • Dublin III diye adlandırılan bir AB yasası, iltica başvurusunda bulunanların giriş yaptıkları ilk ülkeye geri gönderilmesine izin veriyor, ama İngiltere AB’den ayrıldığı için artık bu anlaşmanın tarafı değil ve bunun yerine geçecek yeni bir düzenleme de mevcut değil.

Yunanistan’ın Uyguladığı Taktik

İngiliz makamlarının önerdiği taktik, göçmenleri teknelerle Türk sularına geri iten Yunan makamları tarafından Ege Denizi’nde zaten kullanılıyor.

Yunanistan, ülkelerindeki iç savaş ve istikrarsızlıktan ötürü “güvenli liman” arayışıyla gelen mültecilere kapılarını sıkı şekilde kapatırken, ülkesine gelen düzensiz göçmenlere karşı şiddet ve “geri itme” yöntemini sistemli şekilde uyguluyor.

Geri itme taktikleriyle, uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği (AB) kuralları da ihmal ediliyor.

Deniz yoluyla Türkiye’nin kıyı bölgelerinden Midilli, Sisam ve İstanköy gibi Yunan adalarına geçmek isteyen sığınmacı botlarını zorla Türkiye’ye geri iten Yunanistan Sahil Güvenlik güçlerinin uygulamaları, uluslararası medya kuruluşlarının haberlerine ve tarafsız sivil toplum kuruluşlarının (STK) raporlarına da yansıyor.

Türkiye ve insan hakları örgütleri, Yunanistan’ın sığınmacıları geri göndermeye yönelik yasa dışı uygulamasının, kadın ve çocuklar dahil savunmasız göçmenlerin hayatını tehlikeye attığını ve insani değerler ile uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek, defalarca kınamıştı.

Uluslararası Af Örgütünün, “Şiddet, Yalanlar ve Geri İtmeler” raporunda da düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye doğru geri itilmesinin “Yunanistan’ın fiili sınır politikası” haline geldiği belirtilerek, Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan hakkında ihlal prosedürü başlatmasını istemişti.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular