İngiltere sağlık yetkililerine göre NHS, risk altındakiler için hedeflenen tarama kampanyaları ve etkili ilaç tedavileri nedeniyle İngiltere’de Hepatit C‘yi 2025 yılına kadar ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. NHS England, önlemlerin virüsten kaynaklanan ölümleri küresel hedeflerin beş yıl ilerisinde önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.
NHS England’ın 2018’de binlerce hasta için antiviral ilaçlar satın almak için yaklaşık 1 milyar sterlin değerinde beş yıllık bir program yapmasından bu yana karaciğer hastalığı ve kanser dahil olmak üzere hepatit C’den ölümler yüzde 35 azaldı.
Dünya Sağlık Örgütü‘nün 2020 yılına kadar Hepatit C’ye bağlı ölümlerde yüzde 10 azalma hedefi İngiltere’de üç kat aşıldı.
Eylül ayında başlatılan bir NHS tarama programı , geçmiş kan nakli veya HIV gibi önemli risk faktörleri için sağlık kayıtlarını arayarak, bilmeden hastalıkla yaşayan 80 bin kadar kişinin daha erken teşhis ve tedavi almasını sağlıyor.
Hepatit C’yi ortadan kaldıran ilk ülke olacak
NHS İngiltere’nin ulusal tıp direktörü Profesör Sir Stephen Powis, sağlık hizmetinin hayat kurtarma ve hepatit C’yi ortadan kaldırma ve aynı zamanda sağlık eşitsizlikleriyle mücadele etme yolunda “dünyaya öncülük ettiğini” söylerken “Hedefli tarama sayesinde ve NHS’nin hastaların en son ilaçlara erişimini sağlayan çarpıcı ilaç anlaşmaları konusunda kanıtlanmış bir geçmişi olduğu için, küresel hedefleri aşma ve Hepatit C’yi ortadan kaldıran ilk ülke olma yolunda ilerliyoruz” dedi.
“Hepatit C” nedir?
Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün (HCV) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır.
Hepatit C, tüm dünyada yaklaşık 70 milyon kişinin mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunu. Türkiye’de ise yaklaşık her 100 kişiden birinin yani 750 bin kişinin Hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor. Karaciğer yetmezliğine neden olması nedeniyle önemli bir hastalık olan Hepatit C’ye karşı günümüzde tam iyileşme sağlayan ilaçlar kullanıma girmiş durumda.
Nasıl Bulaşır?
- Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış kan ve kan ürünlerinin nakli,
- Üzerinde hepatit C virüsü ile enfekte olmuş kan bulunan kişisel hijyen ürünlerinin (diş fırçaları, traş makineleri veya tırnak makası gibi) paylaşımı
- Doğru şekilde sterilize edilmemiş aletlerle yapılan diş tedavileri,
- Enjeksiyon iğnesi gibi damar içi materyallerin birden çok kişi tarafından kullanılması
- Steril olmayan tıbbi ve kozmetik malzemelerin (manikür-pedikür malzemeleri vb) kullanımı veya
- Steril olmayan malzemeler ile dövme yapmak ve piercing kullanımı
- Hepatit C virüsü ile enfekte organların nakli
- Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış hemodiyaliz makinasıyla diyalize girme
Hepatit C’nin cinsel yolla bulaşma ihtimali düşük olmakla beraber, cinsel ilişki esnasında olabilecek kanamalar veya travmalar ile diğer bir takım enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabilecek ülserler bulaşma nedeni olabilir.
Sarılma ve öpme, Hepatit C hastası olan kişi ile yiyecek veya içeceklerin paylaşılması, aynı ortamda bulunma ile herhangi bir bulaşma riski söz konusu değildir.
Hepatit C klozet veya yüzme havuzlarından bulaşmaz. Aynı şekilde sivrisinek ısırması da hepatit C ‘ye neden olmaz.
Hepatit C taşıyıcısı gebelerde virüsün bebeğe bulaş riski %10’dan az olarak tahmin edilmekle beraber bu geçişin gebeliğin hangi döneminde olduğu henüz net olarak tespit edilememiştir.
Hepatit C taşıyıcısı annenin bebeğini emzirmesinde tespit edilmiş herhangi bir risk yoktur. Ancak, meme başında çatlak veya kanama bulunması, ya da annenin viral yükünün çok fazla olması gibi durumlarda emzirmeye ara verilebilir.
Discussion about this post