İngiltere okul dönemleri okul öncesi eğitimden başlayıp yükseköğrenim sonuna kadar devam eden bir süreç içerisinde verilen aralar şeklinde planlanmış bulunmaktadır. İngiltere’de okullar 3 dönem şeklinde planlanan eğitim programlarıyla sürdürülmektedir. İngiltere’de eğitim dönemleri,
- Eylül-Ocak arası (Autumn Term) sonbahar dönemi
- Ocak-Nisan (Spring Term) bahar dönemi
- Nisan-Temmuz (Summer Term) yaz dönemi şeklinde planlanmıştır.
Okulların açılma tarihi Eylül ayının ilk haftasıdır. Temmuz ayının 3. haftasına kadar sürdürülen eğitim sırasında Ekim-Şubat ve Mayıs aylarında (Half-Term) eğitime birer hafta ara verilerek öğrencilerin dinlemesi sağlanır. Ayrıca Noel döneminde (Christmas) ve Paskalya (Easter) tatilinde toplam 2 hafta tatil verilir. Ayrıca yaz tatili (Term-Holiday), Resmi gün tatilleri (Bank-Holiday) ve her okulun kendine özgü olarak belirlediği özel günler de eklendiğinde öğrenim gören çocuklar oldukça fazla tatil gününe sahiptir.
Okul Kayıtları (Admissions)
İngiltere’ye yerleşmek ve yaşamlarını orada sürdürmek isteyen hemen her ailenin en önemli taleplerinden biri çocukların eğitim hayatlarını kesintisiz sürdürebilmektir. Buna yönelik olarak okullara yapılacak öğrenci kayıtları bazı özelliklere sahip olunmasını gerekli kılmaktadır. Bunlardan ilki, ailenin sürekli bir ikamete sahip olmasıdır. Sürekli ikamete sahip olmadıkları için ülkede turist olarak bulunanlar, misafir olanlar ve turist vizesiyle ülkede bulunanlar okullara kayıt yaptıramazlar.
Dönem Arası Kayıtlar (In Year Admissions)
Okullar başladıktan sonra ikamet etmek üzere İngiltere’ye gelen ailelerin çocukları, doğduğu yıl ve aya bakılmak suretiyle bir sınıfa yerleştirilir. Yani bu durumda çocuğun Türkiye’deyken kaçıncı sınıfta olduğu dikkate alınmaz. Ara dönemlerde yapılan kayıtlarda da sürekli ikametgâh sahibi olmak şartı aranıyor.
Sınavlar (Assesments)
İngiltere’de eğitim gören öğrenciler ilkokul eğitimleri sırasında bir sonraki eğitim dönemlerini az da olsa etkileyen 2 adet sınava tabi tutulur. Bunlar SAT Key Stage 1 adı verilen bir sınavdır ve 2 sınıfta girilir. Bir diğer sınav olan SAT Key Stage 2 sınava ise, 6. sınıfta girilir. Türkiye’de çok büyük önem atfedilen sınavlar İngiltere’de çok da hissedilir bir etkiye sahip değil.
Okul Ödevleri (Home Works)
İlkokul döneminde verilen ödevler genellikle, çocuğun okulda öğrendiği kelimelerden cümleler üretme ve hikâyeler yazmasına yöneliktir. Ödev vermek zorunlu olmamakla birlikte bazı okullarda evde okunmak üzere kitap verilmesi ve veliler tarafından kontrolü oldukça yaygın bir okul ödevi yöntemidir.
Karne (School Report)
İngiltere’de eğitim veren okullarda herhangi bir karne uygulaması mevcut değildir. Buna bağlı olarak öğrenciye herhangi bir takdir-teşekkür belgesi verilmesi beklenmemelidir. Ancak sınıf öğretmenleri ve okul müdürleri çocuğun mevcut seviyesi hakkında yorumları bizdeki karne mantığı olarak algılanabilir.
Okul Yemekleri (School Meals)
İngiltere’de eğitim veren tüm ilkokullarda öğlen yemeği verilmesi zorunlu. Ancak öğrenci ortaokul seviyesine ulaştığında bu zorunluluk ortadan kalkıyor. İngiltere’deki eğitim yönetmeliğine göre, Year1 ve Year 2 (İlkokul 1 ve 2) öğrencileri ücretsiz yemek hakkına sahipken, 3 sınıftan sonra okul yemekleri ücrete tabi oluyor. Ancak oldukça düşük tutulan yemek fiyatları günlük 2-3 Euro civarında.
Okul Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
İngiltere’ye yerleşme planı yapıyorsanız, yaşayacağınız bölgeye yakın mesafede bulunan okulları tercih etmelisiniz. Okul seçimini oturmayı düşündüğünüz evinizi kiralarken göz önünde bulundurmalı ve kiralama yaptığınız web sitelerindeki bilgilerden faydalanarak karar vermelisiniz. Çocuğunuzu eğitim seviyesi yüksek bir okula kayıt yaptırmak istediğinizde ise, hedeflediğiniz okulun web sayfasından ülke geneline yönelik performanslarını inceleyerek karar verebilirsiniz.
Discussion about this post