Üniversite ve kolejlerde görevli personelin maaş, çalışma koşulları ve emeklilikle ilgili taleplerini duyurma amacı taşıyan grev, Üniversite ve Kolej Birliği (UCU) adlı sendika tarafından düzenleniyor. UCU, eylem için Ulusal Öğrenciler Birliği‘nin desteğini aldıklarını belirtti.
24, 25 ve 30 Kasım tarihlerinde yapılacak olan grevler sırasında yüksek öğrenimin durma noktasına gelmesi ve yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin etkilenmesi bekleniyor.
Üniversite öğretim personeli, kütüphaneciler ve araştırmacılardan temizlik ve kafeterya çalışanlarına kadar geniş kapsamlı katılımın yaşandığı eylem, yüksek öğrenim alanında ülke tarihinin en büyük grevi olarak tanımlanıyor. UCU, katılımın düşük kaldığı eleştirilerine karşı ülke çapındaki üniversitelerde çekilen bazı grev fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı.
.@UCEA1 do these pickets look ‘low and isolated’ to you? 🤔
Glasgow, Cardiff, Leeds and York are RISING ✊#ucuRISING https://t.co/xyKvCdIRUZ
— UCU (@ucu) November 24, 2022
UCU Genel Sekreteri Dr. Jo Grady üniversite personelinin maaş ve emeklilik kesintileri yaşadığı ve esnek ekonomi koşullarında çalışmaya zorlandığı bir dönemde rektör yardımcılarının “piyango ikramiyesi büyüklüğündeki maaşlar alıp, malikane büyüklüğündeki evlerde yaşadığına” vurgu yaptı.
Dr. Grady “Personelin gücü tükendi, yine de savaşıyor ve bütün sektörü durma noktasına getirecekler” diyerek çalışanlar için koşulların iyileştirilmemesi halinde eylemlerin yeni yılda da süreceği uyarısında bulundu.
Üniversite personelinin talepleri neler?
Grev kararı alan üniversite personeli maaş ve çalışma koşullarında iyileşme talep ediyor. Eylemciler bu kapsamda hayat pahalılığını dikkate alır şekilde anlamlı bir zam; ayrıca güvencesiz iş sözleşmelerine ve karşı karşıya kaldıkları yüksek iş yüküne son verilmesini istiyor.
Eylemciler, bu yıl için verilen yüzde 3’lük zammın yaklaşık on yıldır enflasyonun altında maaş artışıyla yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. UCU bu durumun, bugünün şartlarında kadrolu personelin ortalama her hafta iki ek gün ücretsiz çalışması anlamına geldiğini, akademik personelin üçte birinin ise geçici sözleşmelerle çalıştığını ifade ediyor.
UCU, emeklilik paketinde yapılan kesintilerin de yüzde 35’lik bir kayıp yarattığını belirtiyor.
İngiltere’deki üniversite sektörü geçen yıl 41,1 milyar sterlin tutarında rekor bir gelir elde etti. Üniversite yönetiminden bilfiil sorumlu 150 rektör yardımcısının toplamda 45 milyar sterlin kazandığına dikkat çeken UCU bu rakamın personelin taleplerini karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğu görüşünde.
Discussion about this post