İngiltere’ye geldikten sonra yapılması gereken işlemler oldukça önemlidir. Geldiğiniz ülkede sorunsuz bir yaşama adım atmak için yapılması gerekenler sırasıyla,
1- BRP Kartını Almak (Biometric Residence Permit)
2- Polis Kaydı
3- NINo Başvurusu Yapmak (National Insurance Number)
4- Hangi Muhasebeci İle Çalışacağına Karar Verme
5- Şirket Kurma
6-Banka Hesabı Açma
7-Şirket İçin Gerekli Olan Sigortaların Yapılması
8- Kalacak Yer Bulma ve Ev Kiralama
9- Aile Hekimine Kayıt Yaptırmak
10- Türkiye’deki Adresi İngiltere’ye Aldırmak
BRP Kartı Alma
İngiltere’ye geçici vize almadan girip çıkabilmeyi sağlayan BRP kartı, İngiltere vizesi için ilk başvuru yaptığınızda belirttiğiniz bölgedeki postaneden teslim edilmektedir. Karta sahip olduktan sonra giriş çıkışlarda vize kontrolü sırasında bu kartın gösterilmesi istenir.
Polis Kaydı
Pasaportunuzun vize kısmında 7gün içerisinde polis kaydı yapılmalı şeklinde bir ibare yer alıyorsa, İngiltere’ye giriş yaptıktan sonra ilk hafta içerisinde bulunduğunuz bölgedeki yerel polis merkezine giderek kayıt yaptırmanız gerekir.
NINo Başvurusu
NINo başvurusu için bulunduğunuz bölgeye en yakın Job center’den randevu almak yeterlidir. Gerekli tüm bilgiler alındıktan sonra 1 ay içerisinde NINo ( sosyal güvenlik numarası) evinize posta yoluyla iletilmektedir.
Hangi Muhasebeciyle Çalışacağına Karar Verme
İngiltere’ye Ankara anlaşması çerçevesinde vize alarak gelmiş olan herkes İngiltere’de şirket kurmak zorundadır. Şirket muhasebesini tutmak için çalışılacak muhasebe büroları yaklaşık 60-100 sterlin arası ücret talep etmektedir. Türk şirket sahipleri Türkçe bilen muhasebecileri tercih etmekle birlikte, işlerinizi daha düzenli yürüteceğine inandığınız muhasebecileri de araştırarak karar verebilirsiniz.
Şirket Kurma
Şirket kurulumunu muhasebecilere devretmeniz halinde bu iş size 200-250 sterline mal olabilir. Tüm bu masraflardan kurtulmak için internet üzerinden hizmet veren Company Formation siteleri üzerinden kurulum yapabilirsiniz.
Banka Hesabi Açma
Türkiye’nin aksine, İngiltere’de banka hesabı açmak oldukça zordur ve uğraş gerektirir. Öncelikle açtıracağınız hesabın türüne karar vermeli (şirket veya şahsi hesap) sonrasında banka tarafından istenilen gereklilikleri yerine getirmelisiniz.
Şirket İçin Gerekli Sigortaların Yapılması
İngiltere’de yaşamınızı sürdürüyor ve ticaret yapıyorsanız sebep olacağınız veya maruz kalacağınız zararlara karşı sigorta yaptırmak zorundasınız. İngiltere’de Sebep olacağınız muhtemel zararları karşılamak adına yapacağınız sigortalar isteğe bağlı olmaktan çıkarılarak zorunlu hale getirilmiş. Bu sebeple her iş yeri sahibi (Public Liability Insurance) adı verilen sigortayı zorunlu olarak yaptırıyor.
Kalacak Yer Bulma ve Ev Kiralama
İngiltere genelinde ev kiralamak oldukça pahalıdır ve uğraş gerektirir. Bu sebeple İngiltere’ye yerleştikten sonra bütçenize göre bir konaklama alanı belirlemeli, şartlarınız düzeldikçe daha konforlu konutlar aramaya başlamalısınız. Aksi takdirde oldukça dar ve konforsuz evlere yüklü paralar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Aile Hekimine Kayıt Yaptırmak
İngiltere’de Aile hekiminde kaydınız olmaması halinde sağlık hizmetlerinde yararlanmanız imkânsızdır. Bu sebeple yapmanız gereken ilk iş, yaşadığınız bölgeye en yakın sağlık ocağına başvuru yaparak aile hekimliği sistemine kayıt yaptırmak olmalıdır.
Türkiye’deki Adresi İngiltere’ye Aldırmak
İngiltere’de ikamet edeceğiniz yeri belirledikten sonraki ilk 20 gün içerisinde konsolosluktan randevu almak suretiyle yeni adresinizi beyan etmelisiniz. Aksi takdirde 9 Sterlin para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Adres güncellemediğiniz takdirde, Türkiye’deki adresinize yapılan her türlü tebligattan sorumlu olmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalırsınız.
Discussion about this post