british-turks

Yazar

Esref Karaoglan

Eklenme: 24/04/2022

Kanser hastalığında kişiselleştirilmiş tedaviye kapı aralayacak bilimsel keşif

Araştırmacılar ilk defa kanser hücrelerinin DNA’sında şablonları tespit etmelerinin mümkün olduğunu açıkladı. Bu şablonlar sayesinde bilim insanları bir hastanın morötesi ışınlar ya da sigara içme gibi çevresel faktörlere maruz kalıp kalmadığını tespit edebildi.

Bu önemli keşif sayesinde doktorlar artık her bir hastanın tümörü hakkında daha detaylı bilgiye sahip olduktan sonra daha iyi hedeflenmiş tedavilere ve ilaçlara başvurabilecek.

Fakat bu şablonlar ancak tüm genom sekansından elde edilen devasa veri tabanının analiz edilmesiyle tespit edilebiliyor.
Science dergisinde yayınlanan ve İngiliz Kanser Araştırmalar Merkezi (Cancer Research UK) araştırmanın baş yazarı Cambridge Üniversitesi profesörü Serena Nik-Zainal, “Bu kalabalık bir kumsaldaki binlerce ayak izine bakmak gibi bir şey. Usta olmayan bir göz için bunlar rastgele ve anlamsız gelebilir,” ifadelerini kullandı.

Fakat bu izler yakından çalışıldığında birçok bilgi elde edilebileceğini belirten Nik-Zainal, “Hayvan ve insan ayak izlerini ayırt edebilir, çocuğa mı yetişkine mi ait olduğunu anlayabilir ve ne yöne gittiğini tespit edebilirsiniz,” ifadelerini kullandı.

Mutasyon kaynaklı işaretlerin de buna benzer olduğunu vurgulayan Nik-Zainal, tüm gen sekansının kullanılması ile hangi izlerin kanserin gelişimi ile ilgili olduğunu tespit edilebildiğini belirtti.

Araştırmacılar bunun için 12 bin hastanın tam gen sekansını analiz etti. Burada kanserin henüz tespit edilmeyen sebepleri olabileceğine işaret eden 58 yeni mutasyon işareti tespit ettiler.

“Bu mutasyon işaretleri bir suç mahallindeki parmak izi gibi olduğu içi onları tespit etmek çok önemliydi,” ifadelerini kullanan Nik-Zainal, bazı işaretlerin gösterdiği anormallikler spesifik kanser hastalıklarının zayıf noktalarının tespitinde kullanılabileceğini ve buna göre tedavi oluşturulabileceğini vurguladı.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular