british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 10/03/2022

Londra Büyükelçisi Ankara Anlaşması uzatma başvuruları’nda yaşanan gecikmeleri değerlendirdi

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Ankara Anlaşması uzatma başvurularında yaşanan gecikmeler ve Türk vatandaşlarının yaşadıkları mağduriyet üzerine İngiltere İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına yapılan girişimleri değerlendirdi.

Ankara Anlaşması uzatma başvuruların resmi olarak 6 ay içerisinde sonuca bağlanması gerekirken, İngiltere İçişleri Bakanlığı bu süreyi 6 ayın üstüne çıkartarak İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarını oldukça zor bir duruma sokuyor.

Vize yenileme başvurusu yapan Türk vatandaşlarının seyahat özgürlükleri, ev kiralama ve okullara kayıt yaptırma gibi birçok işlemi dolaylı yoldan ellerinden alınmış oldu.

Bu süreçte yakınlarını kaybeden kişiler, seyahat edemedikleri için cenazelere katılamıyor veya sevdiklerinin yanında olamıyor. Yapılan itiraz başvuru sürelerinde ise herhangi bir geri dönüş alamayan birçok Türk vatandaşı, psikolojik olarak zorluk çektiğini dile getiriyor.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ankara Anlaşma ile İngiltere’ye gelmiş vatandaşlarımızın, iş adamlarımızın burada bu süreçlerini ikinci, üçüncü yıllık sürelerini daha ileri yıllara uzatma ile ilgili başvurularında ciddi gecikmeler yaşanıyor.

Bu da son birkaç ayda yoğunlaşan, bizlerin de hassasiyetle yoğun bir şekilde üzerinde durduğu ve çalıştığı bir konu haline geldi. Bu konuda izahta bulunmama imkan sağladığınız için sizlere teşekkür ederim.

Bildiğiniz gibi Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gelme uygulaması, İngiltere’nin Avrupa Birliği‘nden çıkmasıyla 31 Aralık 2020’de sona erdi.

O zamana kadar başvuru yapmış vatandaşlarımızın haklarının kaybolmaması, aynı kriterler üzerinden süreçlerini tamamlaması konusunda biz o zaman yaptığımız alt komite çalışmalarımızla İngiltere’den mutabakatı almıştık.

Vatandaşlarımızın ilk başta şunu bilmelerinde fayda var ki, daha önceden başvuruları nasıl değerlendirildiyse aynı kriterlerde değerlendirilmeye devam edecek, bunda herhangi bir şüphe olmasın” dedi.

Tamamlama süreci 1 yılı aştı

Büyükelçi Ümit Yalçın, vatandaşların yaşadığı problemler üzerine İngiltere’deki bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Geçen zaman içerisinde insanların 1 yıl, 2’den 3’e veya 3’ten 4’e uzatmalarında İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın geciktiğini gördük.

Bakanlığın yasal olarak 6 aylık tamamlama sürecini geçerek 7, 8, 10, hatta bazı örneklerde 1 yılı aşan zaman süreçlerini yaşandığını gördük. Bunun üzerine vatandaşlarımızın bizlere başvuruları üzerine hem İngiltere İçişleri Bakanlığı‘na hem de Dışişleri Bakanlığı‘na bu sorunu anlattık ve çözülmesi için uğraştık ve halen uğraşıyoruz. Ben bizzat İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Bakanlığı ile görüştüm. İngiltere İçişleri Bakanı Sayın Patel’e de bizzat mektup gönderdim.

Oradaki bütün yetkili bölümlerle de mağdur durumdaki vatandaşlarımızın meselesinin bir an evvel çözülmesi konusunu görüşüyoruz. Hatta bu konuda aralarında mesajlaşma grubu kuran bazı vatandaşlarımızla bir araya geldik. Birbirlerinden habersiz bu çalışmaları yapan vatandaşlarımızın bir araya gelmelerini, güç birliği yapmalarını, aynı amaca aynı istikamette birlikte çalışmaları için aralarında koordinasyon da gerçekleştirdik. Onlarla temaslarımız da sürüyor. Bütün bu çalışmalar sırasında biz hem İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bunları söyledik.

Bu vatandaşlarımız mağdur durumdalar, bu uzatmalar olmadığı için seyahat edemiyorlar, bir cenaze, düğün çok acil ihtiyaç, sağlık ve tedavi için Türkiye’ye gidemiyorlar. Burada da hayati bazı sözleşmeleri, okul veya evlilik gibi yapamıyorlar. Bir boşlukta tutulup bekletiliyorlar. Bu kabul edilecek bir durum değil. Bu insanlara büyük bir haksızlık. O yüzden bütün bunları hem sözlü hem yazılı olarak dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Hatta eğer bürokratik süreç daha da uzayacak ve çeşitli nedenlerle 1-2 ay içerisinde bu dosyalar tamamlanamayacaksa hiç olmazsa vatandaşlarımızın seyahat edebilmelerine olanak sağlayacak pratik çözümler de önerdik.

Bu vatandaşlarımızın sabırla kendi hakları olan durumlarını hem yetkililer nezdinde, hem İngiliz basını hem İngiltere parlementosu nezdinde dile getirmelerini destekliyoruz. Nitekim, hem bizlerin hem vatandaşlarımızın çabalarıyla bir farkındalık da meydana geldi. O yüzden ben önümüzdeki dönemde bütün bu seslerin, gayretlerimizin yankı bulacağını düşünüyorum. Bütün bunlara ne sebep olmuş olabilir diye düşünüyor olabiliriz.

Bizlere, İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri söylüyorlar, hatta bu konuda biraz mahcuplar. Son başvuru döneminde yani Ankara Anlaşması’nın bitmesine yakın çok fazla başvuru olduğunu, yani son 10 yılda yapılan başvuruların yarısından fazlasının son bir yılda yapıldığını belirtiyorlar. Bunun büyük bir birikime yol açtığını söylüyorlar.

Öte yandan Covid-19 sebebiyle alınan tedbirler de var. Birkaç kez yapılan kapanmayla buradaki bürokrasinin, bakanlıkların çalışmaması ve uzun bir süre evden çalışmasıyla, belli konularda bürokrasinin, personelin hızlı ve etkin olamaması gibi nedenleri ileri sürüyorlar.

Fakat bunların hiçbiri vatandaşlarımızın mağduriyetini izah edilebilecek veya kabul edilebilecek gerekçeler olduğunu düşünmüyoruz. Bütün bunları anlamak ile birlikte önümüzdeki dönemde bu mağduriyetlerin bir an önce çözülmesini ve süratle bu dosyaların sonuçlandırılmasını hem istiyoruz hem takip ediyoruz” dedi.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular