british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 13/11/2021

Sadece 2 sterlin farkla menünüzün yanına ekstra hamam böceği salatası ister misiniz?

Günümüzün dünyasında bir lokantaya gittiğiniz zaman bu soruyu duymak biraz tuhaf kaçabilir, ancak İngiliz doktor Indroneel Chatterjee, yaklaşık 7 yıldır öğle yemeklerinde genelde çekirge ve benzeri böceklerle besleniyor ve diğer insanları da böcek yemek için teşvik ediyor.

Dr. Chatterjee “Eğer onları kızartıp, üzerine de teriyaki sos eklerseniz gerçekten de çok lezzetli oluyorlar.” diyor.

Oxford Brookes Üniversitesi‘nde aynı zamanda tüketici psikoloğu olan Dr Chatterjee, insanların günlük beslenmelerinde böcek olması için ve toplumu cesaretlendirmek için bazı araştırmalar yapıyor.

Yaklaşık yedi sene boyunca her gün böcek tüketen Dr. Chatterjee, “Boyutları çok büyük bile olsa çok mutlu bir şekilde böcek yiyebiliyorum. İğrenç gözükmelerinin benim için hiçbir önemi yok.”

Doktor Indroneel Chatterjee

Dünyada 2 milyarı aşkın insan böcek yiyor

Böcek yemeye literatürde “entomofaji” deniyor. Çoğunluğu Asya ülkelerinde yaşayanlar olmak üzere dünyada yaklaşık 2 milyarı aşkın kişinin böcek yediği biliniyor.

Dr. Chatterjee’ye göre böcekler sadece günlük atıştırmaları lezzetli hale getiren bir gıda ürünü değil. Böceklerle beslenmenin iklim krizinin yaşandığı günümüzün dünyasında çevreyi koruma adına da önemli bir rolü bulunuyor.

“Hayvan proteini, dünyada en sürdürülebilir olmayan protein kaynaklarından biri. Çünkü biliyorsunuz özellikle büyük baş hayvanlar çevreye önemli miktarlarda metan gazı salımı yapıyor. Bunun yanında hayvan yetiştirmek için ormanları yok ediyorlar. Tüm bu unsurların doğaya zararı oldukça fazla.”

Horizon Insects firması tarafından üretilen cırcır böceği unundan yapılmış pizza.

1 kg hayvansal protein için 20 kg besin tüketiliyor

Bir öküzden 1 kilogram protein elde etmek için aynı hayvanın yaklaşık 20 kilogram besin tüketmesi gerekiyor. Ancak aynı durum böcekler için sadece 1.7 kilogram. Soğuk kanlı hayvanlar ayrıca daha az su tüketimi yapıyor ve besi hayvanlarına kıyasla çok daha hızlı büyüyorlar.

Dr. Chatterjee örneğin cırcır böceklerinin yemek için olgun hale gelebilmesi için yalnızca 6 hafta gerektiğini, bir öküzün yetiştirilip beslenmesi ve tüm bu hayvansal besicilik döngüsününse yaklaşık 6 sene sürdüğünü belirtiyor.

Böceklerdeki protein oranı etlerden daha fazla

Daha da önemlisi böcekler, besi hayvanlarına göre çok daha fazla doğal besin maddesi tüketiyor. Bunun yanında cırcır böceklerinde gram başına bulunan protein miktarı büyük ya da küçük baş hayvanlardan daha fazla.

Örneğin elma kurtlarında bulunan omega-3 vitamini somon balığından daha fazla. Bir başka örnek, kara sineklerdeki B2 vitamininin de sütün içerisindeki miktardan yine daha fazla olması böceklerin besin değerleri açısından oldukça dikkat çeken ayrıntılar arasında.

Böcekleri yemenin en güzel yolu nedir?

Dr. Chatterjee, iklim krizi sonrası birçok kişinin böceklerin çevreye zararı olmayan doğal ve sağlıklı besinler olduğuna inanmaya başladığını ancak, böceklerin görüntüleri ve tatları konusunda tüketicilerin hala bu besin türüne yönelmeye çekindiklerini belirtiyor.

Dr. Chatterjee, “Örneğin yemeklik hamurun içerisine yüzde 25 oranında böcek unu katılabilir. Cırcır böceği unu tadı ve kokusu itibarıyla çikolataya çok uyuyor ve benim de favorilerim arasında. Birçok kişi cırcır böceği ununun patlamış mısır ya da kuruyemiş gibi koktuğunu söylüyor.”

En Son Eklenenler
Popüler Sorular