Bir anket, her üç Britanyalıdan ikisinin Brexit‘in kötü gittiğini düşündüğünü tespit etti. Bu, Boris Johnson’ın ticaret anlaşmasının 2021’in başında yürürlüğe girmesinden beri en yüksek olumsuzluk seviyesi.
Opinium’un son anketine göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 65’i Brexit’in kötü gittiğini düşünürken yalnızca yüzde 21’i iyi gittiğini söylüyor.
Anket gurusu Profesör John Curtice, The Independent’a, sonuçların Brexit’e yönelik destekte istikrarlı bir “erimeyi” yansıttığını ve bunun temelde ekonomik çalkantıdan kaynaklandığını söyledi.
Prof. Curtice’in kamuoyu yoklamaları analizi, bir referandum daha yapılsa AB’ye yeniden katılmayı destekleyenlerin oranının yüzde 57, katılmamayı destekleyenlerin oranının yüzde 43 olacağını gösteriyor.
Prof. Curtice, “Yeniden katılma yönünde oy kullanacağını söyleyenlerin oranı geçen yıl içinde arttı” dedi.
Brexit’e verilen destekte bir miktar düşüş olduğuna şüphe yok.
Bu değişimin temel açıklaması Brexit’in ekonomik sonuçlarıyla ilgili gibi görünüyor. Artık Brexit konusunda ekonomik bakımdan önceden olduğumuzdan biraz daha kötümseriz.
Prof. Curtice bu eğilimin, geçen yıl boş süpermarket rafları, kamyon şoförlerinin eksikliği ve daha geniş işgücü kıtlığıyla ilgili haberlerin çıkmasından bu yana belirgin olduğunu söyledi.
Önemli olan ekonomidir, ne kadar da şaşırtıcı.
Anket uzmanı, göçün ve Manş Denizi’ni geçen küçük tekne sayısındaki artışın da bu sonuçlarda etkili olabileceğini söyledi.
AB’den ayrılma yanlısı seçmenler göçün azalmadığını fark etti. Onları [Brexit’e] sadık tutabilecek şeylerden biri artık yok.
Ulusal Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin Birleşik Krallık (BK) Ne Düşünüyor takipçisine göre, Opinium’un aralık anketi, katılımcıların yüzde 31’inin Brexit’in “epey kötü” gittiğini ve yüzde 34’ünün de “çok kötü” gittiğini düşündüğünü gösteriyor.
Opinium anketine göre, yaklaşık yüzde 36’lık bir kesim Brexit’in beklenenden kötü gittiğini söylerken, yalnızca yüzde 8’lik bir kesim Brexit’in beklenenden iyi gittiğini söyledi.
Bu anket sonucu, yeni analizlerin BK’deki tüketicilerin harcamalarında neredeyse diğer tüm sanayileşmiş ülkelerden (43 ülke arasında 41. sırada) daha fazla tasarruf ettiğini göstermesiyle birlikte ortaya çıktı.
Financial Times’ın analizine göre, Britanyalıların eylüle kadarki üç aydaki harcamaları Covid öncesi seviyelerin yüzde 3,2 altında kaldı. Bu, önde gelen ekonomiler arasında en kötü üçüncü seviye.
Öte yandan Prof. Curtice, mevcut kamuoyu yoklamalarına dayanarak, Rishi Sunak‘ın Muhafazakar Partisi’nin bir sonraki genel seçimlerde milletvekillerinin yaklaşık yarısını kaybedeceğini söyledi.
Anket uzmanı, Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve eski Muhafazakar Parti lideri Iain Duncan Smith’in koltuklarının özellikle savunmasız göründüğünü söyledi.
Prof. Curtice “Mevcut anketlere göre, şu anda Muhafazakar Parti aslında tüm milletvekillerinin yarısını kaybediyor” dedi.
Bu oran yaklaşık yarım ve aslında şu anda muhtemelen halihazırda risk altında olan tüm Muhafazakar milletvekillerinin toplam oranından daha yüksek değil.
Discussion about this post