british-turks

Yazar

Esref Karaoglan

Eklenme: 12/07/2021

“Süper bulaştırıcı” etkinlikler tartışma yarattı: Sürü bağışıklığı sağlanıyor mu?

Maçı sahada izleyebilmek için, çift doz aşı olmak veya hızlı sonuç veren Covid-19 testlerinden birini yaptırmak yeterliydi.

Bazı uzmanlar bunun bir “süper bulaştırıcı” etkinliği olduğu görüşünü dile getiriyor. Karşılaşma öncesi yapılan bir araştırma, hali hazırda erkekler arasındaki vaka artışlarına dikkat çekiyordu.

Londra’daki Euro 2020 çılgınlığının, günlük 32 bin seviyesine ulaşan vaka sayısını ne kadar artıracağını gelecek günler gösterecek olsa da bugün ülkede tartışılan bir numaralı konu; İngiltere hükümetinin sürü bağışıklığı politikası.

Tüm yetişkin nüfusun tam aşılanması için belirlenen Eylül hedefinden önce, tam açılma aşamasına geçilecek olması bu eleştirilerin temelini oluşturuyor.

İngiltere‘de hükümet, daha önce bir kez ertelenen tam açılma takvimi konusunda bu kez geri adım atılmayacağını tekrarlıyor.

Tam açılmanın başlayacağı, 19 Temmuz tarihi sonrasına ilişkin yapılan tahminler ise Ağustos ayına dek günlük vaka sayılarının 100 bin seviyesine ulaşabileceğini ortaya koyuyor.

BBC’ye konuşan Küresel Sağlık Politikaları konusunda çalışan akademisyen Clare Wenham da açılma hızı ile ilgili endişelerini dile getiriyor ve günlük yüz bin vakanın, yazın sonuna dek “milyonlarca vaka” anlamına geleceğini söylüyor.

Aşının, hastaneye kaldırılma oranlarını azalttığını söyleyen Wenham, sözlerinin devamında tam olarak aşılanan nüfusun halen “Eylül’e kadar tüm yetişkinlere, çift doz aşı hedefinin” uzağında olmasına dikkat çekiyor.

Aşılama ve Bağışıklık Komitesi’nden Profesör Adam Finn de, vakaların artmasına izin verilmesi halinde ne olacağının ancak deneyimlenerek görülebileceğini söylüyor.

Adam Finn, tam açılmanın erken olduğuna yönelik eleştirilerle ilgili olarak ise şunları söylüyor:

“Hala büyük bir belirsizlik var. Çok fazla insanının hasta olmayacağı ve ölümlerin artmayacağına ilişkin tahminler doğru çıkabilir de çıkmayabilir de… Bekleyip göreceğiz.”

Adam Finn, bunun kitle bağışıklığı politikası uygulamaktan farkının ise aşılama olduğunu söylüyor ve “Aşının en iyi tarafı, kitle bağışıklığına çok fazla insan hasta olmadan ulaşma imkanı vermesi” diyor.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular