Türkiye İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek olan 17 günlük tam kapanma ile ilgili genelgeyi yayınladı.
Yayınlanan genelge tamamen Türkiye içindeki ulaşım ve kısıtlamaları kapsarken yurtdışından gelecekler için net bir madde ve ifade bulunmamaktadır.
Genelgeyi incelediğimizde Türkiye’deki kapanma süresi boyunca yurtdışından Türkiye’ye giriş yapacak olan kişilerin ülke içindeki seyahatlerde uygulaması ve dikkat etmesi gereken hususları okuyucularımız için derledik.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi” kapsamında yurtdışından Türkiye’ye girişler için ek kurallar getirilmemiş olup önceki belirlenen kurallar aynen geçerliliğini devam ettirecektir.
Türkiye’ye girişlerde şu anda yürürlükte olan kurallar nelerdir?
- Ülkeye girmeden son 72 saat içinde yapılmış zorunlu “Negatif PCR Test” sonucu ibraz etmek
- Ülkeye girmeden son 48 saat içinde internet üzerinden “Sağlık Bakanlığı Türkiye Giriş Formunu” doldurmak ve ibraz etmek
Genelgenin bazı maddelerine göre;
Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla;
1. Sokağa Çıkma Kısıtlaması
1.7- Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.
Üsteki maddeye göre Türk Vatandaşlığı bulunmayıp kısa süreliğine Türkiye’de olacak kişiler sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak olup, madde’de belirtildiği üzere diğer tüm statüdekiler soğaka çıkma kısıtlamasına uymak zorunda olacaklardır.
2. Şehirler Arası Seyahat Kısıtlaması
2.1- Şehirler arası seyahat kısıtlamasının istisnaları;
- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.
Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.
Yurtdışından Türkiye’ye birinci dereceden bir yakınınızın cenazesi için gitmiş bulunuyorsanız üsteki maddeyi uygulayarak muaf sayılabileceksiniz.
2.2- Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar;
- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
7. Denetim Faaliyetlerinin Etkinliğinin Artırılması
7.3- Şehirler arası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak, kontrol noktalarında görevlendirilecek yeterli sayıda kolluk personeli (trafik ve asayiş birimlerinden) marifetiyle toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarla yolculuk edenlerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecektir.
Discussion about this post