british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 06/03/2023

Galler’de yaşayan Türk bilim insanı Beren Kayalı, geliştirdiği teknolojiyle deprem bölgesinin su sorununu gideriyor

Kumaş beton teknolojisini su deposuna uygulayan Deploy Tech şirketinin kurucularından bilim insanı Beren Kayalı ve ortağı olan Paul Mendieta, depremin ardından bölgede gönüllü olarak bölgede su depoları kurma çalışmalarını sürdürüyor…

Beren Kayalı, Türkiye’de 11 ili etkileyen depremle birlikte bu depoların bölgeye büyük fayda sağlayacağına inanarak harekete geçmiş: “Arkadaşımın ailesinin Hatay’da enkazın altında kalması ve gelişmeleri takip etmek, bizi herkes gibi televizyon karşısında çaresiz bıraktı. 4 aylık bir bebeğim var ve Galler’de yaşıyoruz. Ama bu teknolojinin çadır kentlerde, temiz suya ulaşamayan bölgelerde faydalı olacağını düşündüm. Özellikle depremin 4’üncü gününden sonra depremzedelerin tuvalet, hijyen sorunu ortaya çıkmaya başladı. Suya ulaşılamadığı için uyuz vakaları, ishal vakaları başlamıştı. Ortağımla konuşup 3 su deposunu bölgeye göndermeye karar verdik. Darüşşafakalılar Derneği ve Darüşşafaka Spor Kulübü de 4 depo için sponsor oldu.”

Beren Kayalı depoları yollamak için deprem bölgesindeki yetkililere ulaşmakta sıkıntı yaşayınca sosyal medyadan su depolarını anlatan bir video çekmiş. Kayalı bu videonun viral olması sonucunda sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle iletişime geçebilmiş. İlk önce Türk Hava Yolları’nın bu depoları taşıması için konsoloslukla temas kurmuş: “Su depolarının kurulumunu ilk olarak bizim yapmamız, daha sonra bunu kendileri yapabilecek ekiplere öğretmemiz gerekiyordu. Yolların karpuz gibi ikiye ayrıldığı, büyük araçların geçemeyeceği bölgelere su deposu ulaştırabilirdik. Bu yüzden kendimiz gitmeye karar verdik. Depremin 10’uncu gününde su depolarını Adana’ya indirdik. Kendimiz de Hatay bölgesine doğru yola çıktı. Kurulumu bizden öğrenecek ekiplerle iletişime geçtik. İlk aşamada İskenderun, Antakya, Samandağ ve Osmaniye’de kurulum yaptık. Gün içerisinde bölgeyi dolaşarak nerelerin daha çok ihtiyacı olacağını tespit etmeye çalıştık. Özellikle çadır kent ardından konteyner kent olacak, yakınlarında sahra hastanesi olan büyük nüfusa ulaşabilecek noktalara kurmaya özen gösterdik.”

Defne’deki son depremde bölgedeydi

6.4 büyüklüğündeki Defne depremi sırasında bölgede olan Kayalı, “Gün içerisinde her an her şey değişiyordu. Örneğin 6.4’lük depremden sonra Defne Kaymakamlığı’nın 30 tonluk su deposu çatlamıştı. Acilen oraya su deposu gönderdik” diye konuşuyor. Çalışmalar sırasında hem gönüllü ekiplerin hem de hayırsever lojistik şirketlerinin yardımlarıyla bu depoları kurduklarını anlatan Kayalı ve Paul Mendieta, 5 gün bölgede kalmış.

7 adet su deposu daha gönderilecek

3 metre çapında 2.5 metre uzunluğunda olan dev su depolarının büyük bir bölgeye su sağladığını anlatan Kayalı, bu hafta 7 su deposunu daha bölgeye gönderecek: “Biz bu su depolarını normalde dünyada belediyelere, distribütörlere ulaştırıyorduk. Ancak şu anda Türkiye’de büyük bir ilgi oluştu. Konteyner kentlerde, ‘Uzun vadede ihtiyacımız olacak’ diyerek talep eden de var, sanayi bölgesinde ‘Olası İstanbul depremine karşı önlem olarak almak istiyoruz’ diyen de… Şimdi önce deprem bölgesinde maksimum yararı sağlamak istiyoruz. Diğer teklifleri de değerlendireceğiz.”

En Son Eklenenler
Popüler Sorular