british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 12/11/2022

İngiltere’de her Kasım ayında neden “gelincik rozeti” takılıyor? Kırmızı gelincikler neyi temsil ediyor?

Yakalara gelincik rozeti takılması âdeti ise, 1. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor: bu savaş sırasında Fransa ve Belçika’da yaşanan çarpışmalar toprağı o kadar alt üst etmiş ki uzun zamandır uykuda olan gelincik tohumları, hiç açmadıkları kadar çok açmışlar. Bu mucize ise Kanadalı asker John McCrae’nin ünlü “Flander Tarlalarında” şiirine ilham kaynağı olmuş. Şiirde gelincik çiçeği, kan kırmızısı rengi ile, savaşta ölenleri temsil ediyor.

Şiirin ilk mısraları ise çok etkileyici: “Flander Tarlalarında gelincikler, Büyüyor sıra sıra dizili haçlı mezarlar arasında.”

Birleşik Krallık’ta ve İngiliz Milletler Topluluğu’nda gerçekleştirilen Özel Pazar Anma Günü ise Dünya Savaşlarında ve sonrasındaki çatışmalarda Britanya ve Milletler Topluluğu ordularına bağlı kadın ve erkek askerlerin ve sivillerin katkılarını anmak için düzenlenmektedir.

Bu etkinlik, her yıl Kasım ayının ikinci Pazar günü, yani 1918’de 11inci ayın 11inci gününün 11inci saatinde Birinci Dünya Savaşındaki düşmanlıklara son verildiği Ateşkes Günü olan 11 Kasım’a en yakın olan Pazar günü düzenlenmektedir.

Tüm Birleşik Krallık’ta, Özel Pazar Anma Günü pek çok şehirde, kasaba ve köydeki yerel savaş anıtlarında düzenlenen törenlerle anılmaktadır. Bu törenlere yerel makamlar ve eski ordu mensupları katılır. Anıtlara gelinciklerinden yapılmış çelenkler bırakılır ve saat tam 11’de iki dakikalık saygı duruşunda durulur. Bu esnada da genellikle kısık sesli olarak kilise çanları çalınır.

Remembrance(Poppy) Day nedir? Neden Gelincik?

Kasım ayı başlangıcıyla birlikte İngiliz halkı gelincik çiçeğini bir çok yerde kullanarak ülkeleri için savaşan kişileri andıklarını gösterir.

Bu zamanlarda gelincik çiçeğinin kullanılmasının nedeniyse 1. dünya savaşında bir çok kişinin hayatını kaybettiği savaş alanlarında bir süre sonra beklenmedik bir şekilde gelincik çiçeğinin yetişmeye başlamış olması.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular