british-turks

Yazar

BritishTurks

Eklenme: 05/09/2021

Türkiye neden kırmızı listede, gelecek değerlendirme ne zaman yapılacak?

İngiltere‘den daha düşük bir vaka oranına sahip olmasına rağmen, Türkiye, artan enfeksiyon oranları ve testler konusundaki verilerde şeffaflık eksikliği nedeniyle 12 Mayıs’tan itibaren yüksek riskli ülkeler arasına alınmasından bu yana İngiltere’de Ulaştırma’dan sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps’ın twitter üzerinde yaptığı son açıklamayla kırmızı listesindeki yerini korudu.

27 Ağustos günü duyurulan seyahat listesi kararları öncesinde, Türkiye’nin Londra büyükelçiliğinden bir görevli ise SkyNews’e açıklama yaparak Covid-19 hakkındaki bilimsel veriler, Türkiye’nin bir sonraki incelemede kırmızı listeden çıkarılacağı yönündeki beklentimizi destekliyor.” demişti.

Bunun üzerinede İngiltere ve Türkiye medyasında, Türkiye’nin kırmızı listeden çıkartılacağına dair bir çok haber çıkmış ve insanlarında tüm beklentilerde bu yönde olmuştu.

Son yapılan açıklamayla malesef çıkan haberler gerçeği yansıtmamış ve karar herkesin beklediğinin tam tersi olarak açıklanmıştı.

Hangi kriterlere dikkat ediliyor?

Trafik ışığı sistemindeki ülkeler hakkında nihai kararları vermeden önce İngiltere Ulaştırma Bakanlığı 3 hafta boyunca belirlenen kriterlere göre ülkeleri izlemektedirler.

  • Günlük Vaka sayısı
  • Günlük ölüm sayısı(Covid-19 Kaynaklı)
  • Enfeksiyon Oranı
  • Çift doz aşılanmış kişilerin yüzdesi
  • Ülkede tespit edilen varyantların sayı ve oranı(Delta)

Belirtmeliyiz ki; Bakanlık belirlenen kriterleri ülkelerin kendi açıkladıkları verilere göre değil, tüm ülkeler tarafından kabul edilen GISAID ve Dünya Sağlık Örgütü sistemine girilen verilere göre incelemektedir.

Ayrıca üsteki kriterler’e ek olarak salgının kontrol altında tutulması için, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı diğer bir ölçüm kriteri de “Ülkelerin son 7 gün içinde toplam pozitif vaka oranının yüzde 5’in altında olmasıdır.”

Bu nedenle, esasen oran ne kadar yüksekse Türkiye’nin kırmızı liste’de kalma olasılığıda o kadar yüksek olmaya devam edecektir.

27 Ağustos’ta yapılan en son seyahat güncellemesinde ise Türkiye’nin vaka oranı yüzde 5,1’dir.

Peki karar siyasi olabilir mi?

İngiltere Ulaştırma’dan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps son verdiği demeçte kararların siyasi değil tamamen Türkiye’nin paylaştığı verilere göre bilimsel alındığını açıkladı.

Kararları takip eden bir çok kişi bu açıklamaya ikna olmasada şu anda bu teze karşı bir kanıt sunabilmiş değiller.

Bir sonraki “seyahat listesi” güncellemesi ne zaman?

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı’nın üç hafta’da bir seyahat listesini güncelliyor. Gelecek değerlendirmenin 16-17 Eylül’de yapılması ve açıklanan kararlarında 20 Eylül’de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Türkiye’deki tatil sezonunun kapanması gelecek değerlendirmede etkili olur mu, olmaz mı, bilinmez ama maddi olarak herkesin zor durumda olduğu ve Türkiye’nin artık kırmızı liste’den sarı liste’ye geçirilmesi yönünde beklentilerini yükseltmiş durumda…

Birleşik Krallık’ta yaşanacak gelişmelerden anında haberdar olmak için websitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular