british-turks

Yazar

Esref Karaoglan

Eklenme: 01/07/2022

İngiltere’de tıp öğrencileri ilk defa hologram hasta üzerinde eğitim aldı

Yeni eğitim yöntemi ders kitabı, manken ve bilgisayar yazılımları gibi geleneksel kaynaklara rakip olmaya çalışıyor. HoloScenarios olarak adlandırılan karma gerçeklik teknolojisini geliştiren araştırmacılar yöntemin bütün dünyadaki tıp kurumlarında hayata geçebileceğini, uygun maliyetli, esnek eğitim kaynakları sunduğunu belirtiyor.

Geliştirilen ilk modeller sık görülen anaflaksi, akciğer embolisi ve zatürre gibi solunum vakaları ve acil durumlar üzerine odaklanıyor. Bu modelde doktor adayları karma gerçeklik başlığı ile oluşturulan hologram hasta üzerinde stetoskoplarını kullanabiliyor, hastanın monitör bilgilerini okuyabiliyor, oksijen maskesini takabiliyor.

İlk defa Cambridge’deki Adenbrroke Hastanesi‘ndeki öğrenciler tarafından kullanılan yöntemin 2023 yılından itibaren genel kullanıma girmesi bekleniyor. Geliştirilmekte olan diğer modellerin kardiyoloji ve nöroloji ile ilgili olacağı belirtiliyor.

Her modülün karmaşıklık düzeyi farklı. Bunlar yalnızca izlemekten, yardımlı karar verme moduna ve uzman moduna kadar değişebiliyor

Yöntem, Cambridge Üniversite Hastanesi tarafından Cambridge Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki GigXR teknoloji firmasının ortaklığıyla geliştirildi. Bu teknoloji ile tıp öğrencilerinin, örneğin astım gibi belirtiler gösteren sanal hastalar hakkında tedavilerine ilişkin gerçek zamanlı karar vermeyi öğrenmesi amaçlanıyor.

Cambridge Üniversitesi bir sonraki aşamada holografik hastayla eğitim projesinin öğrenciler ve hastalar üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlıyor.

Karma gerçeklik yöntemi

Karma gerçeklik kullanıcıların hem fiziki hem de sanal maddeler ve çevreyle etkileşime girme ve bunları yönlendirme imkanı sağlıyor. Sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanıcıyı tamamen sanal bir dünyaya yerleştiriyor.

Karma gerçeklik de sanal gerçekliğe benziyor, ancak bütün ortamı sanal hale getirmek yerine, gerçek ortam içine sanal unsurlar ekliyor. Böylece hastalar ve eğitmenler gerçek ortamda, tıbbi açıdan doğru bir hologram hasta üzerinde değerlendirmede bulunabiliyor.

Cambridge Üniversite Hastanesi’nden Dr.Jonathan Martin’e göre bu yöntemin en önemli farkı öğrencilere hata yapma olanağı sunması.

Yöntemin öğrencilerin gerçeğe benzeyen bir ortamda gerçek hastalarla görüştüklerinde uygulayacakları becerileri ve teknikleri pratik etme imkanı sunduğunu belirten Dr.Martin “Simülasyon öğrencilerimize güvenli bir ortamda hata yapmalarına ve hata yaptıklarında güvenli olduklarını hissetmelerine  imkan sağlıyor. Bu tabi ki gerçek hastalarla yapılmasını istediğimiz birşey değil” diye açıklıyor.

Yöntemin bir diğer özelliği de yalnızca cep telefonundan takip imkanı sunması.

Dünyada kalkınmakta olan ülkelerde birçok öğrenci ve sağlık kurumunun bu tür yüksek kaliteli simülatörlere ulaşma imkanının kısıtlı olduğunu vurgulayan Dr Martin bu yazılım sayesinde isteyenlerin pahalı başlıklara yatırım yapabileceğini, imkanı olmayanların ise yalnızca cep telefonlarını kullanarak giriş yapmalarının mümkün olduğunu belirtiyor. Üstelik yeni telefonlar sayesinde belirli bir dereceye kadar gerçeklik elde etmek de mümkün.

En Son Eklenenler
Popüler Sorular