british-turks

Yazar

Esref Karaoglan

Eklenme: 16/11/2022

Londra yaşayanlar “Low Traffic Neighbourhood” uygulamasına tepkili

Londra’daki belediyelerin merkezi hükümet ve Transport for London’ın 250 milyon sterlin LTN ödeneğinden yararlanma yarışı 2020’de yol kapanması, çıkmaz sokak uygulaması ve motorlu araç giriş yasağı olarak sürüyor. LTN uygulamasını ihlal eden araçlara ise kamera cezaları yağdırılıyor.

Görüş aldığımız toplum üyeleri uygulamanın tam tersine trafiği artırıp yolculuğu uzattığı için daha çok hava kirliliği yarattığı, belediyelerin daha çok trafik cezasından gelir hedeflediği ve motorlu araç sürücüleri ile toplumu mağdur ettiği ortak görüşünde birleşti. İşte görüş bildiren toplum üyeleri:

Serkan Yaman (Expa Süpermarket): 10 dakikada gelebildiğim işyerime 1 saatte gelir oldum. Daha az egzoz gazı için yapıldığı söylenen bu uygulama saçma. Camdan fanus mu var ki egzoz yan sokağa gitmesin! Hiç işe yaramıyor.

Kameradan ceza yazarak para kazanmak istiyorlar. Madem sokağı trafiğe kapatacaksın kamerayla tuzak kurma, sokağı kapat.

St. Anns Road ile West Green’in bağlantısını koparmışlar. Çevremde çok insan ceza yedi. Müşterilerim trafikten dolayı azaldı. Biz dev süpermarket zincirlerine karşı ayakta kalmaya çalışıyoruz, belediyeler biz küçük esnafı destekleyeceğine park cezası ve yol kapatmayla oksijenimizi kesmeye çalışıyorlar.

Müşterimiz 5 dakikalığına aracını park edip ekmek alamıyor. Dev süpermarket zincirine yönlendirilmiş oluyor. Oysa biz belediyelerden en az 10 dakika ücretsiz park hakkı tanımalarını bekliyoruz. Şimdi de gelen müşterilerimize yol kapatma engelleri getirdiler. Dondurma getiren araç trafiğe takılınca “eriyecek” diye geri döndü. Bu çok sinir bozucu bir uygulama. Mantıksız!

Bir belgeselde iki maymundan birine çikolata diğerine taş veriyorlar. Taş verilen maymun kriz geçiriyor. Bize resmen kriz geçiriyorlar. Bu yaşamın pratiğine uyan bir uygulama değil. Belediyeye başka konularda da derdimizi aktaramıyoruz, dinliyor gibi yapıp dinlemiyorlar.

Buradan belediye başkanına sesleniyorum, biz danışmanlarınıza değil size oy verdik. Yaşlı, engelli ve çocuklu insanları daha zor durumda bırakıyorlar. 20 mil hız kaplumbağa hızıdır ve trafiğin diline uygun değil. İnsan aklıyla dalga geçiyorlar.

Feyzullah Cinpolat (Ada Glazing): Belediyeler devletten alamadıkları yardımı halktan toplamaya çalışıyor. TfL aracılığıyla yeşil enerji ve temiz hava politikasını kötüye kullanıyorlar. Sokakları ölçüm yapıp temiz hava yarattıklarını söylüyorlar fakat hiç biri gerçekçi değil. Belediyelerin soygun düzeninin bir parçası. Enfield’de Fox Lane’de bir yıl içinde 3 milyon sterlin ceza yazılmış. Bizim evin yakınındaki ara yolu kapattılar ana yolun trafiği üç katına çıktı. Bu nasıl bir çevre dostluğu. 50 metre öteye egzoz gazı geçmiyor mu? Bizim iş için harcadığımız petrol yakıtı da iki katına çıktı. Kapatılmış yola iş için de giremiyoruz. Bunun anlamı iş kaybı, zaman kaybı, kazanç kaybı… Bir sonraki adım da işsizliğin artması…

Ali Yıldız (Uber şoförü): Bu uygulama akıl ve mantık yoksunu. 2 dakikalık mesafedeki yola 22 dakika dolanarak ulaşıyorsunuz. Ayrıca motorlu araca kapatılan yol, sokak park olanaklarını da yarıya düşürdü. Zaten ülkede her geçen gün araç sayısı artıyor, park sayısı yerinde sayıyordu. Bu yanlıştan acil dönülmesi gerekir.

Ahmet Üstünsürmeli (Restoran sahibi): İşçi Partili belediyelerin bu uygulamasına bakılırsa “seçmeni soldan nasıl soğuturum” diye yapılmışa benziyor. Fanus mu var da egzoz bu sokakta kalacak, yan sokağa gitmeyecek.

Yasemin Brett (İşçi Partili siyasetçi ve Enfield Belediyesi eski meclis üyesi): Belediyedeyken bu uygulamaya karşı çıkmıştım. Ara sokaklardaki yol kapatmalarının bölgede hava kirliliğini azaltmayıp daha da çoğalttığına ilişkin bilimsel raporlar var. Bu uygulama belki ara sokaklarda sakinlik yaratabilir fakat ana yollardaki trafik yoğunluğu egzoz ve hava kirliliğinden kaynaklı solunum hastalıkları sorunlarını da beraberinde getirecektir.

Ahmet Baştürk (Londra Türk Radyosu sahibi): Essex’te oturuyorum. Philip Lane’de annemi görmeye geliyorum. Şimdi 2-3 dakika kala eve, 20-25 dakikada dolaşarak varıyorum. Ara yollar kapalı olduğu için ana yollarda trafik sıkışıklığı oluşuyor. Bu mu çevre dostu uygulama. Belediye kimlere danıştı bu uygulamayı? Ayrıca ben bu yolları kullanmak için “Road Tax” denilen vergiyi ödüyorum. Çok yanlış bir karar.

Timur Tayyareci (Sürüş öğretmeni): Belediyelerin yolları gelişi güzel kapatmaları akıl alacak bir şey değil. Hava kirliliğini azaltacaklarını iddia ediyorlar ama bütün araçların trafik sıkışıklığında daha uzun yolculuk yapmalarına neden oluyorlar. Art niyetli bir uygulamadır. Ben bir şoför hocası olarak kendi işimi yapmakta zorlanıyorum. Zaten yollar dar, bir de bu uygulama çıktı.

Metin Gezer (Dağıtımcı): Sokaklara yemek menüsü gibi tabela koymuşlar. N16 Petherton Road’a bir bakın. İnsan aklıyla alay ediyorlar. Araç sürerken nasıl okuyacaksın ki? Ben dağıtım yapıyorum. Bu sokak kapatmaları inanın canımdan bezdirdi. Usandım!

Hüseyin Kaplan (Petit Coin Cafê): Ana yol sayılan N16 Church Street’te direk geçişin kapatılması kesinlikle yanlış bir uygulama. Buradaki esnafın işlerini olumsuz etkiledi. Halk adına yapılandan halk memnun değil ki! Bu uygulamadan vazgeçilmesini umuyoruz.

Mehmet Göztaş (Bakkal): Çevreyi düşündüklerinden değil, ceza gelirlerini artırma çabasından. Güvenlik kameraları da öyle. Sokak güvenliği değil ceza yağdırma makineleri. Eğer aracın ULEZ’e uygun değilse parayı verip çevreyi kirletebiliyorsun. Bu nasıl bir mantık. Samimiysen o tür araçlara kesinlikle izin verme.

Kazım Gül (CHP İngiltere Başkanı): Kuzey Londra’da belediyelerin ara yolları kapatma kararları bölge sakinlerini zor durumda bırakıyor. Bu kapanan yollardan dolayı gideceğiniz yerlere daha uzun zamanda ulaşıyor ve saatlerce trafikte gereksiz bekliyorsunuz. Bununla ilgili gereken yerlerle temaslarda bulunacağımızı bildirmek isterim. Protesto eylemleri başladı…

Belediyelerin ara sokakları trafiğe ve araç girişine kapatmaları protesto eylemlerini de başlattı. Haringey bölge sakinleri imza kampanyası ve protesto eylemleri düzenlemeye başladı. İlki geçen pazartesi günü Haringey belediyesi önünde gerçekleyen eyleme yüzlerce esnaf katıldı.

14 Kasım’da da 16.30’da Downhillls Park Cafe’de biraraya gelen protestocular, “Hep birlikte sokaklarımızı geri alalım” şiarıyla saat 18’de George Meehan House N22 8JZ adresine yürüyereyerek protesto ettiler. Haringey’deki protestocular [email protected] adresine dilekçe bombardımanı yapılmasını öneriyor. Ayrıca Kuzey Londra bölge sakinleri sosyal medyadan da yol kapatılmasına karşı imza kampanyası başlattı…

Beklenen olmadı

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan tarafından getirilen planın amacı, şehrin yerleşim bölgelerindeki trafiği azaltmaktı.

RAC’in web sitesinde aktarıldığına göre Ulaştırma Bakanlığı’nın (DfT) son rakamları, LTN’leri veya benzer planları (şerit kaldırma veya yayalaştırma gibi) uygulamaya koyan Londra semtlerinde kat edilen toplam kilometrenin 2021’de bir önceki yıla göre %11,4 artışla 41 milyon mil arttığını gösteriyor.

Karşılaştırma için uygulamaya 2020’de katılmayan iki semt Westminster ve Kensington ve Chelsea’ye bakıldığında ortalama yalnızca %8,9 artışla 29 milyon mil artış görüldü..

Yeni verilere göre, Londra’nın semtlerinde katedilen toplam mil, LTN olmayan ilçelerle aynı oranda artsaydı, 89 milyon mil sürüş tasarrufu sağlanacaktı. Bu, binlerce ton CO2 emisyonunu azaltacaktı.

RAC sözcüsü Rod Dennis şu yorumu yaptı: “LTN’ler genel motorlu trafiği azaltmada ve daha aktif seyahati teşvik etmede başarılı olsaydı olumlu değerlendirilebilirdi. Trafiğin yan sokaklara üstelik trafik sıkışıklığına neden olurcasına kaydırılması bir yarar sağlayamaz. Bu uygulamadan önce etüd ve verimlilik çalışmalarının yapılmaması çok kaygı verici.”

En Son Eklenenler
Popüler Sorular