Yaşanan hayat pahalılığına karşı, tüm işçilerin ücretlerinin yükselmesini talep eden sendikalar konfederasyonu TUC, 18 Haziran’da parlamento önünde düzenlenecek kitlesel gösterinin örgütlenmesine başladı.
Petrol, gaz, elektrik, yağ, gıda ve ev eşyalarında görülen hızlı fiyat artışı Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa bağlanırken, ülkedeki işçi ücretlerine yüzde 1 ile 3 arasında yapılan zamma büyük bir tepki var.
Başta sağlık emekçilerine olmak üzere, birçok kamu çalışanının ücretine enflasyonun çok altında zam yapıldı.
Ülkedeki 6,5 milyon işçiyi temsil eden TUC, tek tek sendikaların da baskısıyla eylem kararı almak zorunda kaldı.
Tüm ülkedeki işçilere çağrı yapan TUC’un eylem tarihini 18 Haziran olarak seçmesi, geç olması sebebiyle de birçok sendikanın tepkisine neden oldu. 2020 yılında pandemi sebebiyle 9,4 küçülen ülke ekonomisi, 2021 yılında 7,5 büyüdü.
İngiltere Maliye Bakanlığı, yıl sonu itibarıyla ekonominin en az 3,9 büyümesini bekliyor. Ekonomideki büyümenin 2026 yılına kadar devam edeceği tahmin edilmesine rağmen işçi ücretlerindeki kesinti sürüyor.
Pandemi sürecinde verdikleri mücadeleyle övgü toplayan sağlık emekçilerine bile önce yüzde 1 zam dayatıldı, daha sonra tepkiler nedeniyle yüzde 3 zam yapıdı. Sağlık emekçileri, ücretlerine en az yüzde 15 zam yapılmasını talep ediyor.
Sendikalar ve kampanya grupları, başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm işçilerin daha fazlasını hak ettiğini ve ücretlerine yapılacak zammın en az enflasyon düzeyinde olması gerektiğini savunuyor. Ancak iktidar, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı, gıda ve hayat pahalılığına sebep olarak gösteriyor.
Aynı hükümet, işçi maaşlarına yeterince zam yapmamasının sebebi olarak da savaşı gösteriyor. Dünyanın en zengin 10 kişisinin kârı ikiye katlanırken, İngiltere’deki milyarder sayısı yüzde 24 artarken hükümet, işçi ücretlerine zam yapmamak için direniyor.
Buna karşı başta sessiz kalan sendikalar, tabandan gelen işçi tepkisi karşısında eylem kararları almaya başladı. Gerek hayat pahalılığı gerekse işçi ücretlerine yapılmayan zamlar karşısında tek tek sendikalardan gelen tepkilerin önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi bekleniyor. İlk kitlesel eylem 18 Haziran’da düzenlenecek.
Tüm ülkede işçiler Londra’ya gelecek ve Parlamento Meydanı’nda taleplerini haykıracak.